CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

ISMA COULIBALY: "BEERSCHOT IS EEN BELANGRIJKE STAP VOOR MIJN DROOM VAN DE PREMIER LEAGUE"

Met zestien goals en evenveel assists was Rapha Holzhauser vorig seizoen met voorsprong de verdienstelijkste en meest in het oog springende Beerschotter, op de voet gevolgd door Tarik Ti-Ta-Tissoudalli die met zijn technische nummertjes, beslissende voorzetten en doelpunten eveneens iedereen deed kraaien van de pret. In de schaduw van dit duo was er echter nog een Manneke dat zich op het middenveld in de schijnwerpers voetbalde: Ismaila Coulibaly, 19 jaar jong, Malinees, talentrijk, lichtvoetig, goede vista en al direct spelbepalend. Zo scoorde hij tijdens zijn debuutmatch tegen AA Gent in de Ghelamco Arena meteen Beerschots eerredder in een zware 5-1-pandoering. Beerschot dik verloren, maar de Coulibaly-trein was vertrokken.

Een klein jaar later blikken we even terug naar die blitzstart en leren we Isma ook wat beter kennen.

"Dat was inderdaad de start van mijn carrière hier bij Beerschot", lacht hij, "want sindsdien ben ik eigenlijk niet meer naast de basis gevallen. Alleen vermoeidheid en blessures in de slotfase van de campagne zorgden voor een terugval. Ik kijk hoe dan ook met fierheid terug om mijn eerste seizoen hier. De aanpassing verliep supervlot. Ik kwam in een warme, hardwerkende en plezante spelersgroep terecht, die me onmiddellijk omarmde. Tom Pietermaat, Ryan Sanusi, Fré Frans... ach iedereen eigenlijk... ontfermde zich over mij, gaf me goeie raad en hielp me zowel op als naast het veld. En leerde me de eerste Nederlandse vieze woorden. (lacht) Heel belangrijk allemaal. Ik voelde me direct goed in mijn vel. En bovendien had ik in Hernan Losada de voor mij perfecte trainer. Hij stuurde me tactisch bij, leerde me de kneepjes van het vak en gaf me speelkansen. Het team zat vanaf speeldag één in een positieve flow. We wonnen veel, scoorden aan de lopende band, stonden op een moment zelfs eerste in de rangschikking. Het was een fantastische periode. Voor de club én voor mezelf."

Isma is, zoals we dat in Antwerpen zeggen, een toffe gast: vriendelijk, welopgevoed en ook gedreven en super ambitieus. Voor zijn periode op het Kiel belandde hij vanaf 2019 in Sarpsborg in Noorwegen...

"Een uitstekende leerschool was dat daar. Ik kreeg de kans om vanuit Mali naar Noorwegen te gaan en ging daar gretig op in. Het was mijn eerste grote avontuur. Als voetballer maar ook als jonge gast in het buitenland, zonder mijn familie. Daar leerde ik op mijn eigen benen staan en mijn plan trekken. In niet altijd gemakkelijke omstandigheden. Het voetbal was er vrij rudimentair, een pak meer amateuristisch dan hier. Ik zag er ook voor de eerste keer in mijn leven sneeuw. Echt, een nieuwe wereld ging voor mij open."

Daar in het hoge Noorden verscheen je op de radar van Sheffield United, dat je prompt een contract voort drie seizoenen aanbood.

"Geen seconde moeten nadenken om daar mijn krabbel onder te zetten. Het Engels voetbal en dus zeker de Premier League is mijn favoriete competitie. Dit was voor mij een droom die werkelijkheid werd. Mijn ultieme sportieve ambitie is trouwens om een vaste waarde te worden in de Premier League. Ik heb geduld om dat te verwezenlijken. Zo wist ik meteen dat ik zou worden uitgeleend om speelminuten en ervaring op te doen maar dat stoorde me niet. Dat was vanaf de eerste minuut ingecalculeerd. Beerschot bleek meteen een schot in de roos."

Dit seizoen gaat het een pak minder. In plaats van die knappe 9 op 9 en die koppositie van vorig jaar hangt Beerschot momenteel met 1 op 9 aan het staartje. De competitiestart werd compleet gemist.  Leg eens uit...

"Tja, da's moeilijk te verklaren. Iedereen moet zich aanpassen aan de ideeën en de speelwijze van de nieuwe trainer, er vielen een paar belangrijke spelers uit met blessures en na de nederlaag tegen Cercle Brugge sloop er een beetje twijfel in de groep. Een samenloop van omstandigheden, zeg maar. Geloof me, we zullen niet onderaan blijven hangen maar langzaam maar zeker opschuiven naar de middenmoot. Qua sfeer en beleving is het momenteel wat minder maar deze spelersgroep heeft voldoende ruggengraat en sportieve ambitie om terug te knokken. Dat Ryan Sanusi weer fit is, kan op het middenveld al een hele slok op de borrel schelen. We verstaan elkaar blindelings en spelen graag naast en met elkaar."

Je prestaties en je vooruitgang worden van nabij gevolgd. Zowel door Sheffield United als door je familie en vrienden in Mali, neem ik aan.

"Inderdaad. Ik krijg regelmatig feedback vanuit Engeland en ook in mijn vaderland zijn ze geïnteresseerd in het traject dat ik momenteel in Europa afleg. Tijdens de vakantie kon ik eindelijk weer naar Mali afreizen. Door alle covid-perikelen en -restricties was het maar liefst zestien maanden geleden dat ik mijn familie nog had kunnen knuffelen. Het was dan ook een onwaarschijnlijk emotioneel weerzien met mijn mama en papa, m'n twee jongere broertjes en zes zussen. Grote familie hé?! Dat heeft me enorm deugd gedaan. In Mali heb ik mijn batterijen helemaal kunnen opladen. Nu is het weer presteren, punten pakken en met Beerschot uit de gevarenzone klauteren. Te beginnen nu zondag, in die thuismatch tegen Standard."

Tekst: Danny Geerts
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts