CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

JAN VAN DEN BERGH: "ZO VER INGOOIEN LEERDE IK EIGENLIJK IN GENT"

Na de mislukte première-in-twee-schuifjes tegen Cercle Brugge trekt Beerschot zondagavond naar de Ghelamco Arena, waar het tegen AA Gent op zoek gaat naar de eerste punten van het nieuwe seizoen. Dat het tegen de Buffalo's een zware dobber belooft te worden, beseft iedereen op het Kiel. Zeker en vooral Jan Van den Bergh, die een dikke twee jaar geleden Beerschot inruilde voor AA Gent... maar daar niet de verhoopte doorbraak kon forceren.

"Dat was niet echt de leukste periode uit mijn leven en voetbalcarrière", kijkt hij terug. "Door die ernstige blessure aan m'n hoofd en alle onprettige naweeën is het daar uiteindelijk misgelopen. Ik lag zo'n acht, negen maanden in de lappenmand en nadien kreeg ik ook weinig tot geen speelkansen. Een moeilijke, frustrerende situatie was het. Daarom ging ik gretig in op de mogelijkheid om uitgeleend te worden aan OHL om daarna terug te keren naar Beerschot. Dat voelde echt aan als weer thuiskomen. En dat is ook zo."

Jan Van den Bergh - "Jean" voor de vrienden - is op het Kiel aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Positiegewijs dan. Onder de nieuwe trainer Peter Maes is hij immers een rijtje naar voren opgeschoven en wordt hij nu als middenvelder uitgespeeld. 

"Door omstandigheden", knikt hij. "Als gevolg van de blessures van Sanusi en Coulibaly. Ik stond daar helemaal voor open toen de trainer die optie voorstelde... en vind het even leuk als leerrijk. Offensieve impulsen had ik reeds als verdediger en in mijn nieuwe positie verschijn ik nu ook regelmatiger in de box van de tegenstander. Een echte of spelbepalende middenvelder zoals Rapha bij voorbeeld zal ik nooit worden; ik ken mijn beperkingen. Maar met mijn loopvermogen, vista en kopbalsterkte kan ik daar wel een rol van betekenis spelen, denk ik. Hoop ik. Al had ik in die match tegen Cercle die prima voorzet van Rapha eigenlijk wel moeten binnenkoppen."

Met die verre inworpen heb je nog een extraatje in huis, Jean.

"Ja, nu we een paar grote, stevige jongens in de ploeg hebben, kan dit inderdaad een surplus zijn. Vroeger, onder Marc Brys, hebben we dat wapen nooit gebruikt. Gewoon omdat we in die periode gestalte misten. Hernan Losada en Mo Messoudi waren niet van de grootsten en ook Jaric Schaessens was niet zo'n kopper, terwijl Simon Vermeiren liever in de voet dan in de lucht werd aangespeeld. Het is eigenlijk bij AA Gent dat ik die gave verder ontwikkeld heb. Ze hadden een inworpcoach, die zich daar specifiek mee bezig hield, mij tips gaf en regelmatig mijn progressie op dat vlak opmat. Het verste dat ik toen ingooide was 37 meter. Nu bij Beerschot heb ik op dat vlak een goede, bijna perfecte, verstandhouding met Fré Frans terwijl ook Stipe Radic voor de nodige dreiging kan zorgen. Ooit moet dat een doelpunt, of meer dan één, opleveren."

En als zij jouw inworpen niet verzilveren, dan trap je de ballen vanop ruim dertig meter afstand zelf maar los in de winkelhaak, he...?! Zoals vorig seizoen in Genk.

"Hahaha, inderdaad. Wat een doelpunt was dat. Het Doelpunt van het Jaar. Die trofee staat hier bij ons thuis trouwens te blinken op de schouw. Wat een impact heeft die goal gehad zeg. Niet alleen dat schot op zich, maar ook de manier waarop ik het vierde. Dat was eigenlijk een 'inside joke' met Tom Pietermaat maar is sindsdien een eigen leven gaan leiden. En de beelden heel de wereld rond gegaan."

Voor herhaling vatbaar zou ik zeggen, Jean. Nu zondag misschien tegen AA Gent... en Tarik Tissoudali.

"Na die ongelukkige 0-1-nederlaag tegen Cercle zou het inderdaad best zijn dat we iets gaan rapen in de Ghelamco Arena. Bijna een verplichting zou ik zelfs durven zeggen. Maar als dat straks lukt zonder een doelpunt van mij, ben ik ook dik tevreden hoor. Hopelijk zit het ons daar een beetje mee, want tegen  Cercle hadden we het geluk niet aan onze kant. Oké, veel open kansen hebben we niet gecreëerd maar zeker in die 35 minuten van dinsdagavond, toen we overwegend balbezit hadden en Cercle wegdrukten, hadden we toch minstens een goaltje verdiend."

Is het weerzien met Tissoudali speciaal?

"Zeker weten. Tarik was in zijn periode bij Beerschot niet alleen een geweldige voetballer maar ook een toffe kerel die enorm goed lag in de spelersgroep. En met wie ik geregeld optrok. Iedereen vond het jammer dat hij vertrok. Eigenlijk missen we ook nu nog zijn technische nummertjes, die acties waarmee hij doelpunten aanbracht of zelf scoorde, die klasse, dat extraatje in aanvallend opzicht telkens. Het wordt sowieso een leuk weerzien maar cadeautjes moet hij van ons niet verwachten."

Om af te sluiten nog een vraagje over de nieuwe trainer. Een andere werkethiek, nieuwe accenten? Vertel eens.

"Wat direct opviel en opvalt, was dat we onder Peter Maes meer fysieke arbeid verrichten. Meer en langer trainen ook. Zijn impact is groot. Hij probeert nu zijn tactisch concept en de spelsystemen er verder en verder in te slijpen. Dat kost tijd. Het feit dat we jongens als Sanusi en Coulibaly missen, is daarbij een serieuze aderlating. Maar zij zijn er hopelijk snel weer bij."

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts