CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Kortrijk-Beerschot: 2010-2011

TERUG IN DE TIJD: KV KORTRIJK - BEERSCHOT, SEIZOEN 2010-2011

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: KV Kortrijk - Beerschot – OHL uit het seizoen 2010-2011

EEN GELIJKSPELLETJE IN PLAY-OFF 2… EN ZOWAAR EEN DOELPUNT

Nee, in het Guldensporenstadion van Kortrijk heeft Beerschot geen al te fraai palmares bijeen gevoetbald. De zes competitie- en play-off-wedstrijden tussen 2008 en 2013 – ten tijde van Germinal Beerschot en Beerschot AC -  leverden geen enkele overwinning op. Vier keer werd er verloren en slechts twee keer gelijk gespeeld. Ook het doelsaldo spreekt in dat verband boekdelen: 1-14. Voor onze terugblik kozen we dan maar voor de enige wedstrijd waarin onze Mannekes scoorden.

Het was het laatste jaar van Germinal Beerschot, want daarna maakte brokkenpiloot Patrick Vanoppen zijn entree op het Kiel… en iedereen weet hoe dat is afgelopen. Hoe dan ook, na een grijs seizoen finishten we op een 13de plaats, waar we 26 punten verzamelden, amper drie meer dan degradant Eupen. Frappant daarbij is dat Beerschot in de 30 competitiewedstrijden amper 24 keer scoorde. Een absoluut diepterecord. En wat een verschil met dit seizoen, waarin we maar liefst al 28 doelpunten maakten op elf matchen. 

Begin april 2011 stond er voor Beerschot een bezoek naar Kortrijk op het programma, kaderend in de overbodige en weinig aantrekkelijke Play-Off 2. In de reguliere competitie had de ploeg van Glen De Boeck in het Guldensporenstadion al een 4-0-rammeling geïncasseerd. Dus we trokken maar met een klein hartje naar Zuid-West Vlaanderen. 

Iets meer dan drieduizend toeschouwers kregen er een draak van een wedstrijd te zien met geen enkel schot tussen de palen in de eerste helft. Even voor het uur was het onze ex-speler Mo Messoudi die op vrijschop en met een hobbelballetje de score opende. Pas dan schrok Beerschot wakker. Het versierde een penalty na een overtreding op Mikulic… maar Kagelmacher zag zijn elfmeter gestopt door Verbauwhede. De KVK-keeper zorgde daarna nog voor een dubbele wereldsave op pogingen van Custovic en de rebound van Acosta. Pas in de slotfase graaide Beerschot uiteindelijk een – verdiend – gelijkspelletje mee, toen een vrije trap van Custovic via een Kortrijkse deviatie in doel verdween.

Schitteren deed Germinal Beerschot ook in Play-Off 2 niet, want het eindigde in die poule met verder nog Westerlo en Zulte Waregem kleurloos derde.

 

 

ZATERDAG 9 APRIL 2011 – GULDENSPORENSTADION

KV KORTRIJK - GERMINAL BEERSCHOT  1 – 1

TOESCHOUWERS: 3.200

SCHEIDSRECHTER: Loeman

DOELPUNTEN: 57’ Messoudi 1-0, 88’ Custovic 1-1

KV KORTRIJK: Verbauwhede, Martin, Capon, Gershon, Belhocine, Pavlovic, De Beule, Dejaegere (79’ Scepovic), Carevic (89’ El Araichi), Messoudi, Rossini

BEERSCHOT: Kaminski, Rnic, Kagelmacher, Nyoni, Mikulic, De Decker (68’ Goor), Wanyama, François (40’ Acosta Soares), Rits, MacDonald (68’ Custovic), Porokara

GELE KAARTEN: Rossini, Mikulic, Verbauwhede, Nyoni

 

De A-kern waarmee Germinal Beerschot dat seizoen afhaspelde bestond uit Tomislav Pacovski, Kristof Maes, Thomas Kaminski, Jelle Merckx, Nemanja, Rnic, Gary Kagelmacher, Pieterjan Monteyne, Philippe Clement, Martijn Monteyne, Tomislav Mikulic, Wim De Decker, Faris Haroun, Daniel Cruz, Victor Wanyama, Jean Acosta Soares, Roni Porokara, Justice Wamfor, Bart Goor, Mats Rits, Sherjill MacDonald, Oumar Diouck, Adnan Custovic, Bavon Tshibuabua, Guillaume François, Junior Kabananga.

Op 29 november 2010 werd trainer Glen De Boeck ontslagen en opgevolgd door Jacky Mathijssen, die samen met Freddy Heirman, Stakke Van den Buijs en Pierre Thyssen de sportieve leiding in handen nam. Maar, zoals gezegd, geen potten brak…

Tekst: Danny Geerts